30.08.2013

Tire’de ziyafet

Tire Ovası
Son zamanlarda başka “gezi”lerle meşgul olduğumuzdan buradaki gezi yazılarına uzun bir ara vermiştim; artık bekleyen birkaç yazıyı arka arkaya yazacağım. İlki, aylar önce Anneler Günü için bir haftasonu ziyaret ettiğimiz Tire ve aslında bu geziye damgasını vuran Kaplan Çam Restoran.

Engin’in memleketi Tire, Ege’nin kendine özgü bir köşesi ve uzun uzun bahsedilmeyi hak ediyor; ama ben kısaca şöyle özetleyeyim: taze ve leziz meyveler, sebzeler, otlar, Salı pazarı, renkli ve cumbalı otantik evler ve unutulmaya yüz tutmuş esnaf dükkanlarını da görebileceğiniz tarihi çarşı.  Bu son gezide Tire’de çok vakit geçiremedik ama daha önceki senelerde Tire pazarında çektiğim fotoğraflardan kaç tanesini bu yazıya iliştiriyorum. Tire’nin meşhur pazarı Salı günleri, Cuma günleri de daha küçük bir Pazar kuruluyormuş. Otlar ve mevsimiyse karadut özellikle tavsiye edilir.

Tire kolaj

Gelelim yazının konusu Kaplan Çam Restoran’a. Kaplan Dağı’nda, Tire Ovası’na hakim manzaralı bir aile işletmesi olan bu lokanta birbirinden enfes mezeleri ve yemekleriyle bizi bizden aldı. O kadar çok yedik ki, bunu ifade etmek için bir değişiklik yapıp uzun uzun anlatmak yerine bu yazıda sadece o gün masamıza gelen birbirinden güzel yemeklerin listesini yazacağım ve restoran sahibi Fatih Bey'e teşekkür yollayacağım. Yolunuz buralara düşerse birbirine benzer isimli restoranlar arasında Kaplan Çam’dan şaşmayın, yemek öncesi rezervasyon yaptırmayı ve yemek sonrası yürüyüşünü de unutmayın!


Mutfak!
Nohut mayalı bayram ekmeği
Acılı ezme
Patlıcan ezme
Karışık kızartma
Yoğurtlu semizotu
Kabakçiçeği dolma
Yaprak sarma
Isırgan salatası
Enginar
Taze iç bakla
Soğanlı fava
Sirken otu (iskarno)
Melengeç
Kuzu etli şevketibostan
Keşkek
Oğlak güveç

Tire köftesi
Karadutlu lor tatlısı
Çikolatalı cevizli kestane tatlısı
Keçi sütünden sakızlı dondurma

Tire köftesi

Hiç yorum yok: