13.10.2012

Berlin - Not defterimden...


Potsdamer Platz - Sony Center girişi

Çeşitli faydalı bilgiler
Buddy bear
Ayı, Berlin’in simgesi. Ayakta duran rengarenk ayı figürleri olan Buddy bear’ler ise Berlin’de değişik yerlerde karşınıza çıkıyor.
Ampelmann/ Ampelmännchen
DDR dönemine özgü karakteristik trafik lambası figürleri. Duvar yıkıldıktan sonra Doğu Almanya’dan günümüze kalan birkaç sembolden biriymiş bu.

Ulaşım + Müzeleradasındaki beş müzeye bedava giriş, onun dışındaki bazı mekanlara da indirim sağlayan bir kart. Biz 3 günlük versiyonunu aldık ama pek çok müzeye gidemediğimiz için çok da yararlanamadık aslında. Not: Ulaşımı da içeren kartı almak istiyorsanız müzelerden değil, sadece tren ve metro istasyonlarındaki otomatik makinelerden alınabiliyor!
Berlin’de çok gelişmiş bir toplu ulaşım ağı var: U-bahn (alttan giden), S-bahn (üstten giden), tramvay, otobüs..
100 nolu otobüs
Berlin’deki temel noktaları görmek için tercih edilebilecek bir güzergah. Alexanderplatz’tan hayvanat bahçesine kadar gidiyor.



Görülecek bazı yerler
Bundestag (Reichstag)
Kubbe için buradan online rezervasyon yaptırın.
Humbolt Forum, Müzeler adası
Yıkılmış sarayın bulunduğu boş alana Humbolt Üniversitesi tarafından yeni bir saray binası yapılması planlanıyor. Çevredeki Müzeler adası, Berlin Katedrali, Lustgarten ve yakınlarındaki açık hava stantları gezilebilir.
Brandenburg kapısı
Not: Tepedeki ünlü quadriga (dört atlı araba) Napolyon döneminde Paris’e götürülmüş, daha sonra geri alınmış!
Kapının yanında Silent Room diye bir oda var, biraz sinir bozucu bir mekan.
Memorial to the Murdered Jews of Europe
Brandenburg kapısından çıkıp Potsdamer Platz’a giderken karşınıza çıkan etkileyici bir anıt, mezar alanı gibi bir alan. Farklı tasarımı ve üzerinizde yarattığı etkiyi görmek için mutlaka gidilmeli.
East Side Gallery (Mühlenstraße) 
Biz önce Warschauer Straße metro durağından nehre yürüyüp ilginç şekilli Oberbaum köprüsünü ve uzaktan modern heykel Molecule Man’i görüp Ostbahnhof’a kadar duvar boyunca yürüdük. Bu güzergah izlenebilir.
Berlin Wall Memorial (Bernauer Straße)
Nordbahnhof istasyonundan inip 5-10 dakika yürüyerek ulaşılıyor, buradaki panolarda anlatılanlar ilginç.
Ücretsiz gezilebilen bu dokümantasyon merkezi bir vakfa ait ve aynı yerde bir zamanlar yer alan 3.Reich döneminin Gizli Polis Örgütü, SS ve Reich Güvenlik Merkez Ofisinin yer aldığı tüyler ürpertici bir mekan. Kesinlikle kaçırılmamalı.
Eski Stasi hapishanesi. M5 tramvayıyla gidiliyor, ama gitmeden önce tüm yol tariflerini detaylı alın, bizim gibi kaybolmayın. 14:30’daki İngilizce tur için çok önceden orada olun ki sorun çıkmasın.
Antik hazineler (Pergamon altarı, Atina tapınağı, Millet Pazarı), Ortadoğu koleksiyonu - Isthar kapısı. Bergama şehrinin canlandırması olan Assisi Panoraması isimli ek sergi.
DDR döneminde günlük hayata ait detaylar
Gendarmenmarkt
Estetik bir meydan. Berlin konser salonu (Philharmonie değil Berlin Senfoni orkestrasının salonu) ve birbirine çok benzeyen Alman ve Fransız kiliseleri, cafeler.
Tiergarten
Sovyet anıtı, değişik taş ve kayaçların olduğu bir kısım, hayvanat bahçesi. Bisikletle gezmek için birebir.
Höfe avlular demekmiş. Burada bir sürü minik dükkan var. Baykuş desenli objelerin olduğu bir dükkanı ve Ampelmann Shop’u çok sevdik.
Nikolaiviertel
Spree kıyısında kendine özgü küçük, sakin bir mahalle. Buraya gelince sanki Berlin’den başka bir yere ışınlanmış, bir vahaya gelmiş gibi oluyorsunuz.
Potsdamer Platz çevresi
Sony Center, Legoland dükkanı, özellikle de Arkaden alışveriş merkezinden metro istasyonuna giderken aradaki bir geçitte yer alan Cultix isimli harika dükkan gezilebilir. Burada zeka oyunlarından esprili hediyelik eşyalara kadar çok eğlenceli objeler var, dükkanın neredeyse yarısını satın alarak tezgahtardan “Siz bizim en iyi müşterimizsiniz” cümlesini işittik!
Ku’damm
Breitscheidplatz (sokak müzisyenleri), KaDeWe alışveriş merkezi, Kaiser Wilhelm kilise anıtı (Gedächtniskirche) – dışı tadilatta olduğu için göremedik ama içi çok güzel, etkileyici mavi vitray camlarla kaplı, sade ve modern bir kilise.
Prenzlauer Berg
Kulturbrauerei (eski bir bira fabrikası- şimdi içinde barlar var), Kollwitzplatz, Mauer Park


Hackerschen Höfe
Yeme İçme


Due Forni (Prenzlauer Berg) Pizzalar ve ortam çok iyi ama servis biraz sorunlu.
Pan Asia (Hackescher Markt) Hafif pahalı ama sushileri ve ortamı güzel. Rezervasyon şart.
12 Apostel (Mitte) Pizzacı, pizzaların isimleri 12 havariyle gönderme, mesela Judas pizza yakıcı acı! Yakındaki bir dükkandan gelen masör ve masözler 15-20 EUR karşılığında siz otururken omzunuzu boynunuzu ovuyorlar, bir restoran için ilginç bir uygulama!
Rezervasyon şart.
Block House Zincir et lokantası. Biz Friedrichstrasse’deki şubesine gittik. İçerisi cehennem sıcağı, yemekler güzel.
Fassbender & Rausch Gendarmenmarkt’ta gezerken burada enfes bir pasta, çikolata, kahve molası verebilirsiniz
Ständige Vertretung (StäV) “Das Polit-Kult-Lokal”
Spree kıyısında klasik bir Alman pub-lokantası. Biralar iyi. Atmosferi güzel - zamanda politik bir mekanmış, duvarlarda son dönem Almanya tarihini anlatan siyah beyaz bir sürü fotoğraf var.
Tausend
Friedrichstraße S-bahn istasyonunun çıkışındaki köprünün altında gizli bir kapı, tabelası yok. Zile basıyorsunuz, ondan sonrası şansınıza kalmış. İçeri girebilmek için şıkça giyinmekte fayda var. İçerisi modern, şık, dev bir göz ayna farklı bir ambiyans katmış.
Newton bar (Gendarmenmarkt) Popüler bir bar. İsmini fotoğrafçı Helmut Newton’dan alıyormuş. Duvarda yer alan kocaman siyah beyaz nü fotoğrafla ünlü. Burada tavsiye edilen kokteyl Bombay Crushed.
Mustafa's Gemüse (Kreuzberg)
Popüler dönerci, kaldırımda ayakta yenen bir büfe.
Spreegold (Alexanderplatz)
Alexanderplatz yakınında temiz ve düzgün bir atıştırmalık mekanı, sandviççi-cafe. Özellikle kahvaltı seçenekleri zengin.
Galleria Kaufhof (Alexanderplatz) Burası bir market; ama buradaki şarküteri ve gıda reyonunda kendimizi kaybedişimizi unutmamak için not ediyorum!

Spree - Oberbaumbrücke ve Molecule Man heykeli

Hiç yorum yok: